Optima | Specialist op het gebied van drukwerk, grafisch ontwerp en digitale publicaties
Optima Split Service

Open Access Split Service

Uw artikelen als 'final author version'!

Voor meer informatie download onze leaf-let
Proefschrift articles
  • Op weg naar 100% Open Access

    Het bereiken van 100% open accces per 2020 is niet alleen de ambitie van alle universiteiten, maar ook de norm van het huidige regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” (oktober 2017). Open access is belangrijk, omdat de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek vrij beschikbaar komen voor wetenschappers wereldwijd, zodat ze sneller elkaars resultaten kunnen vinden en gebruiken, en voor het bedrijfsleven om de innovatieve capaciteit te verhogen. Momenteel is slechts 40% van het wetenschappelijk onderzoek in open access beschikbaar.

  • Eigen uitgave

    Eigen-uitgave “final author version”, voorwaarde voor Open Access. Het is veelal niet alleen verplicht, maar nu ook zonder meer mogelijk om uw dissertatie in open access in uw Repository op te nemen zonder inbreuk te maken op de eventuele auteursrechten of vergoedingen te betalen aan uitgevers. In praktijk kan dit worden gerealiseerd door, naast het eigenlijke proefschrift, ook de artikelen waaruit het proefschrift is opgebouwd in een speciaal vormgegeven ‘eigen-uitgave’ als open access te publiceren. Optima Rotterdam zorgt voor de professionele vormgeving van het proefschrift en van de open access variant van de losse artikelen.

  • Artikelen in Erasmus stijl
  • Artikelen in Universiteit Leiden stijl
  • Artikelen in Universiteit van Amserdam stijl
  • Artikelen in Vrij Universiteit Amsterdam stijl

Voordelen Open Access versie als losse artikelen

Bij bepaalde artikelen (hoofdstukken) kan het zijn dat de auteur nog geen toestemming kan of wil geven om dat deel van het proefschrift via het Internet openbaar te maken (o.a. van toepassing voor artikelen met de status “submitted” en/of “to be submitted”).

De oplossing verschilt per universiteit. Er is geen uniforme toepassing danwel oplossing. Zo werkt de Erasmus Universiteit bijvoorbeeld met een gemankeerde pdf versie, waaruit “submitted” or “to be submitted” artikelen zijn verwijderd.

Soms blijven versies echter ook als geheel gesloten en soms wordt het pdf gesplitst door de universiteit zelf. Het zijn dus allemaal verschillende oplossingen.

Optima biedt de uniforme oplossing

Door het splitten van het proefschrift op artikel niveau kan de status “open” of “gesloten” worden toegevoegd, hetgeen de verwerking en het beheer voor de repository aanzienlijk vereenvoudigt.

De promovendus beschikt daarmee over een professioneel vormgegeven final author version van alle artikelen, die op diverse websites (bijv. Research Gate) als zelfstandig artikel ‘in final author version’ gepubliceerd kunnen worden. Tevens heeft de auteur separate files voor de repository, waarbij voor elke universiteit de jusite meta-data kan worden toegevoegd.

Een voorbeeld van een open access proefschrift, gebaseerd op afzonderlijke artikelen in een universiteitsuitgave (in dit geval met ons Erasmus MC sjabloon), is de dissertatie van Raisa Schiller.

http://hdl.handle.net/1765/105797

Digitale bibliotheek

Optima Proefschriften – Open Access “Split – Service”

De productie van het proefschrift, ook als afzonderlijke eigen-artikelen, ontzorgt niet alleen de promovendus, maar vereenvoudigt ook het beheer van Open Access artikelen in repositories.

Optima Grafische Communicatie te Rotterdam biedt de promovendus de Open – Access “Split-Service” geheel gratis aan. Bij de productie van het gehele proefschrift wordt de finale versie (drukversie) zonder meerprijs omgezet naar afzonderlijke eigen-artikelen in een universiteitsuitgave, direct geschikt voor open access en natuurlijk voor opname in een repository .

Optima te Rotterdam is gespecialiseerd in de productie van proefschriften, en produceerde reeds vele proefschriften voor de diverse Nederlandse en Belgische Universiteiten.

Optima heeft voor de Erasmus Universiteit specifieke software ontwikkeld, waarbij naast het splitten, tevens automatisch de zogenaamde meta-data aan de publicatie zal wordt toegevoegd, waardoor het wetenschappelijke artikel niet alleen optimaal vindbaar is, maar ook geautomatiseerd in RePub (Repository) kan worden opgenomen.

Indien ook uw universiteit specifieke wensen heeft dan kunnen ze daarover contact opnemen met Optima, waarbij opgemerkt dat Optima inmiddels in overleg is getreden met uw Repository om de metadata geautomatiseerd op te nemen.

Door het aanleveren van uw proefschrift als afzonderlijke artikelen zal het percentage open access publicaties stijgen, en mede daardoor tot een meerwaarde leiden van het wetenschappelijk kapitaal van de universiteiten.

Neem contact op

Heeft u een vraag? Stel 'm!

Wij streven ernaar om alle vragen, op werkdagen, binnen 24 uur te beantwoorden. Maar een beller is sneller!

Wij zijn geopend van 9.00 - 17.00 uur op werkdagen


Pearl Buckplaats 37
Postbus 84115
3069 BZ Rotterdam

E: account@ogc.nl
T: +31(0)10 - 220 11 49

BTW No. NL812716541.B01
K.v.K. Rotterdam nr. 24282487