Optima | Specialist op het gebied van drukwerk, grafisch ontwerp en digitale publicaties
Boeksoort

Boek soorten

Advies nodig over de verschillende type boeken?

Soorten boeken

Optima biedt drie type boeken/omslagen: paperbacks (softcover), hardcovers (hardbound) en integraal gebonden. Een paperback wordt meestal gebruikt voor het afdrukken van proefschriften, omdat het een snellere proces tijd heeft dan een hardcover om te produceren en het is minder duur. De meeste paperbacks worden op karton gedrukt (een houtvrij sulfaatbord), ergens tussen 240 en 260 gram papier.

Om je proefschrift af te drukken in een speciale hardcover editie is een prachtige herinnering aan een van de belangrijkste prestaties in je leven. Houd er rekening mee dat een hardcover een bijkomende prijs heeft en dat er extra werkdagen nodig zijn om te verwerken in vergelijking met een paperback. Ook de cover voor een hardcover heeft andere afmetingen als voor een paperback. Als u geïnteresseerd bent in een hardcover editie van uw proefschrift, neem dan contact op met een van onze medewerkers van Optima.

Type boeken

Type boeken

 • Paperback

  Softcover

  Paperback (softcover)

  Hierbij krijgen de boeken een 'slappe', buigzame omslag en de bladzijden zijn daaraan vastgelijmd. Deze manier van boekbinden is aanzienlijk goedkoper en wordt dan ook veel gebruikt bij boeken die in grote oplage worden geproduceerd. Hoewel er een adequaat Nederlands woord is voor deze manier van binden, wordt vaak de Engelse term ‘paperback’ gebruikt.


 • Integraal band

  Integraal

  Integraal band

  Als weinige binderijen in Nederland produceren wij nog integraal gebonden boeken. Een integraal gebonden boek combineert aspecten van gebonden boeken (duurzaamheid, vrije rug en oversteek) met die van gebrocheerde boeken (geen grijsbord). Het resultaat is een gebonden boek met een flexibele omslag van 220-260 gr. sulfaatkarton.


 • Harbound

  Hardgebonden

  Harbound (hardcover/hargebonden)

  Dit is de oorspronkelijke wijze om boeken te binden. Bij deze binding heeft het boek een harde band, die bestaat uit een voorplat, een achterplat en een rug. Tussen de rug en de platten zitten de knepen, die fungeren als scharnieren. De rug is niet rechtstreeks aan het boekblok vastgemaakt, waardoor je ruimte tussen het boekblok en de rug ziet als het boek opengeslagen ligt. Een gebonden boek kan juist dankzij die afstand opengeslagen blijven liggen.


Opzoek naar een drukker?

Bij ons is uw drukwerk in goede handen.